Menu Close

Standpunt Hindoe Raad m.b.t programma SBS6 over ontmaskering Hindoe priester

Beste mensen,

U zag wellicht ook het programma van SBS6, Undercover in Nederland, waarin de presentator Alberto Stegeman zich voordoet als een terminaal zieke kankerpatiënt en bij een pandit terechtkomt die claimt kanker en andere ziekten te kunnen genezen. En dat tegen forse betalingen.

De Hindoe Raad is blij met de ontmaskering van dergelijke misstanden in onze gemeenschap. Soms worden er onjuiste verwachtingen gewekt en daardoor voelen mensen zich bedrogen. En dat juist door die mensen die het moraal in onze gemeenschap hoog zouden moeten houden.

Tegelijkertijd stoort de Hindoe Raad zich aan de generaliserende uitspraken in dit programma. Journalistiek is ook de nuance opzoeken. En daar slaat het programma de plank mis. Het is een soort show met dhr. Stegeman als de ‘good guy’.

Dan volgen er in het programma ook verwijzingen naar het Hindoe systeem van pandits. Het zou goed zijn geweest dat dhr. Stegeman niet iedereen onder één kam scheert. Nuance is belangrijk in de journalistiek, maar niet in een show.

Aan de andere kant weten we dat er nog genoeg te verbeteren valt aan het systeem van onze pandits. Elke misstand is één te veel. Daarom roept de Hindoe Raad de eigen gemeenschap op om zich te bezinnen hoe de kwaliteit en professionaliteit van onze pandits beter zou kunnen. De Hindoe Raad zal hiervoor ook zelf initiatieven nemen.

Namens het bestuur van Hindoe Raad Nederland

Mw. R. Datadin (voorzitter)

PDF

Spread the love