Menu Close

Justitie

Een hindoe in de gevangenis

Hindoes zijn in alle soorten en maten, dus ook die de wet overtreden en daarna in een gevangenis terechtkomen. Daar krijgt hij ook bezoek van de hindoe geestelijk verzorger, bijna altijd persoonlijk maar soms ook via videobellen. De hindoe geestelijk verzorger vertelt dat er wekelijks een satsang in de gevangenis wordt gehouden met alle hindoe gevangenen. Maar ook “niet hindoes” zijn welkom.

Tijdens de satsang is er een korte pooja, wordt er over een religieus onderwerp gesproken en is er ook meditatie. Daarna praten de mannen/vrouwen ook met elkaar, even gezellig Hindoestanen onder elkaar. Op bijzondere dagen, meestal Holi en Divali, wordt er ook samen Hindoestaans gegeten.  

Gedetineerden kunnen ook persoonlijke gesprekken hebben met de hindoe geestelijk verzorger. Die gaan vaak over het verleden, over wat er allemaal mis is gegaan, over spijt en hoe iemand weer het leven op het juiste pad moet zien te krijgen.

Op deze manier ondersteunen hindoe geestelijk verzorgers in gevangenissen hindoe gevangenen in hun religieuze behoeften en helpen ze de gevangenen om een beter leven op te bouwen. Het geloof biedt daarbij heel veel kracht en steun.

Maar ook de familie, die vaak veel schaamte kent als iemand van hen in de gevangenis is terechtgekomen, kan de gevangene helpen om het leven weer op de rails te krijgen. Daarom betrekt de hindoe geestelijk verzorger, in overleg met de gevangene, ook de familie om eerst te erkennen en accepteren dat iemand een fout heeft gemaakt. Maar daarna kijken we ook naar de mogelijkheden om weer opgenomen te worden in de familie en een respectvol leven te leiden. Steun van je geliefden en dierbaren zijn daarbij heel belangrijk!   

Geestelijk verzorging is in de christelijke traditie onstaan en bestaat al heel lang. Immers, gevangenen konden op zondag niet naar de kerk, dus kwam de kerk naar de gevangenis. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw begonnen ook hindoes geestelijk verzorging in gevangenissen aan te bieden. En vanaf 2009 zorgt de Hindoe Raad Nederland in samenwerking met de Nederlandse overheid ervoor dat er hindoe geestelijk verzorgers in de gevangenissen aanwezig zijn.

Voor meer informatie over de geestelijke verzorging in gevangenissen kun je contact opnemen met Bikram Lalbahadoersing via het mailadres bikram.l@dji.minjus.nl

Bijlage: filosofisch kader Hindoe geestelijk verzorging bij justitie