Menu Close

Minister Grapperhaus – Divali boodschap

Beste mensen,

Het moet prachtig zijn om in India de lichtjes van Divali te zien drijven op de Ganges. Maar ook hier in Nederland brengen uw lampjes een sfeer van blijheid en vrede. Het licht verdrijft de duisternis, de warmte overwint de kou en het goede zegeviert over het kwaad.

Veel culturen kennen een feest dat draait om licht. Joden steken eind november de kaarsjes op de chanoekakandelaar aan, elke avond één meer. Zelf hang ik volgende maand in de aanloop naar Kerstmis de kerstboom vol met lichtjes.

En of we nou Divali, Chanoeka of Kerstmis vieren – het gaat steeds weer om hoop. De hoop op een nieuw begin, een nieuw lichtpunt. Zelfs al is de duisternis om ons heen of in ons hart nog zo diep.

We zeggen in Nederland ‘hoop doet leven’ en zo is het. Zonder hoop is het niet te doen. Wanneer je met je familie en je vrienden om je heen de lichtjes aansteekt, dan lijkt de duisternis opeens niet zo zwart meer. Hoop hoort bij mensen, als de Ganges bij haar oevers. En dat is ook wat ons allemaal met elkaar verbindt.

Ik wil u allemaal een mooie Divali wensen: Shubh Divali!

Ferd Grapperhaus, minister van Eredienst

Spread the love