Menu Close

Diwali boodschap

We vieren met bijna een miljard Hindoes het feest van Diwali. En dat doen we om diverse redenen. Het bekendste is natuurlijk dat Diwali in het teken staat van moeder Lakshmi.  Zij is het goddelijke aspect voor welvaart en geluk. Voor de Arya Samaj is deze dag belangrijk omdat Maharishi Dayanand, de stichter van Arya Samaj, op Diwali zijn lichaam verliet. De Sikh gemeenschap komt op deze dag samen om de zegeningen van de guru’s te ontvangen. Trouwens, de eerste steen van ‘De Gouden Tempel’ werd ook in 1577 op Diwali gelegd. En voor de Vaisnava’s is het de dag waarop heer Krishna zijn Damodara spel en vermaak uitvoerde door de potten met yoghurt te breken en zichzelf te laten binden door Moeder Yashoda.

De oudste vertelling van Diwali komt uit de Ramayan. Het volk van Ayodhya was in ongekend verdriet ondergedompeld toen Sri Ram op bevel van koning Dasharath voor veertien in ballingschap ging. En na deze periode troffen de inwoners van Ayodhya alle voorbereidingen om hun Heer te ontvangen en werd de stad Ayodhya versierd met talloze dia’s. De terugkeer van Sri Rama verdreef de veertien jaren van duisternis en de vreugde van het volk kende geen grenzen. Ayodhya leefde weer!

Dit laatste is kenmerkend voor Diwali: een stap uit donkere, moeilijke tijden en het vooruitzicht op een nieuw begin met nieuwe kansen. Net zoals de inwoners van Ayodhya kunnen we Sri Ram in ons hart toelaten. De lamp van spirituele kennis, gevoed met de olie van toewijding heeft de kracht om elk moment van ons leven te verlichten. Moge heer Sri Ram op deze gunstige dag ons beschermen en spirituele kennis, wijsheid en toewijding schenken.

rama raghava rama raghava rama raghava raksa mam
krsna kesava krsna kesava krsna kesava pahi mam

“O Heer Rama, afstammeling van koning Raghu, bescherm mij alstublieft.
O Krsna, o Kesava, doder van de Kesi-demoon, zorg voor mij alstublieft. “

Shubh Diwali!

Spread the love