Menu Close

Divali festival in het Stadshart van Amstelveen

Het was oktober 2008 toen er een grote tent in het centrum van Amstelveen werd opgezet voor het eerste Diwali-festival van de stad. Men verwachtte ongeveer 900 bezoekers, maar er kwamen er 5000. Het was duidelijk dat de Indiase gemeenschap zich wilde manifesteren in Nederland. ‘Inmiddels is het festival in heel Nederland bekend en er komen meer dan 15.000 bezoekers’, vertelt coördinator Ritika Mehra.

Indiërs uit het hele land en ook Surinaamse hindoestanen komen voor het festival naar Amstelveen. De grote belangstelling voor het feest leidde een aantal jaren geleden zelfs tot files op de afritten naar Amstelveen. Toegang is helemaal gratis dankzij de vele   sponsoren, waaronder gemeente Amstelveen, Amsterdam Inbusiness, KPMG en TCS.

Het doel van het Diwali Festival is om bezoekers kennis te laten maken met de diversiteit van de India cultuur middels traditionele dans uit Tamil Nadu, genaamd ‘Bharatanatyam’ en de volksdans uit Punjab, genaamd ‘Bhangra’, uitgevoerd door danseressen uit de lokale Indiase en Hindoestaanse gemeenschap. Lokale talenten laten ook hun Bollywooddans zien evenals de professionele breakdancers. Het Diwali Festival wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

Met bijna 200.000 leden is de Indiase en Surinaams Hindoestaanse gemeenschap in Nederland nu de tweede grootste groep Indiase diaspora (na het VK) in Europa. Volgens cijfers uit 2017 vormen Indiërs de grootste groep niet-EU-ingezetenen geregistreerd in Nederland.

Spread the love