Menu Close

Kinder Rath Yatra Festival in de drie grote steden

Het Ratha Yatra Festival kent zijn oorsprong in het stad Jaganath Puri in de Indiase deelstaat Odisha. Ratha betekent ‘kar’ en Yatra betekent ‘reis / tocht’. Dit festival speelt zich dus af rond een tocht met een kar door de stad. Niet zomaar een tocht, maar een parade door de stad waarin Heer Jagannatha (Krishna), Heer Baladeva (Balarama) en Subhadra Maharani (zus van Krishna) één keer per jaar de tempel verlaten om iedereen een kans te geven om Hen te aanschouwen. De processie gaat gepaard met muziek, zang en dans. Voor deze gebeurtenis bezoeken jaarlijks miljoenen mensen uit de gehele wereld de stad Puri.

Het festival werd de eerste keer buiten India gehouden op 9 juni 1967 in San Francisco. Sindsdien breidde het zich uit over andere landen, met ook optochten in verschillende steden in Nederland, België en in 2016 voor het eerst in Suriname.

Vanwege de Corona-epidemie kunnen er dit jaar geen reguliere Ratha Yatras gehouden worden in Nederland. Wel zullen er in de drie grote steden (Den Haag, Rotterdam en Amsterdam) Kinder Rath Yatras (zie flyer) gehouden worden. Kinderen in de leeftijd 0-18 jaar worden opgeroepen om te participeren. Het trekken aan de koorden van de kar symboliseert de uitnodiging aan de Heer om plaats te nemen in ons hart. Het wordt gezegd dat iemand die participeert op deze dag, zeker zal terugkeren naar de spirituele wereld. Hierdoor raakt men verlost uit de cyclus van geboorte – ziekte – ouderdom – dood – wedergeboorte – …  enzovoort.

Spread the love