Menu Close

Haagse India (16) jongste wereldkampioen breakdance ooit

Haagse India met haar kampioensbelt© Red Bull Media House/Little Shao
DEN HAAG – Met een wildcard ging de Haagse India Sardjoe naar de wereldkampioenschappen breakdance in New York en nu is ze de jongste kampioen ooit. Dat de 16-jarige zaterdagavond in de finale de Amerikaanse voormalig wereldkampioen Logistx heeft verslagen, is daarom een sensatie. ‘Om tijdens mijn eerste Red Bull BC One de wereldtitel te veroveren, en dan óók nog eens als de jongste, dat is allemaal plusplusplus. Ik ben dan ook superblij dat het allemaal zo is gegaan en met wat ik al allemaal heb bereikt tot nu toe’, juicht India.
Het was de 19e keer dat het wereldkampioenschap breakdance werd uitgevochten, dit keer in New York, de geboorteplaats van de hiphop. Dat de Haagse India het in de finale op moest nemen tegen iemand die een thuiswedstrijd speelde, kon ze wel goed merken: ‘Logistx komt natuurlijk uit de Verenigde Staten en dat hoorde je ook wel dat er veel support was voor haar. Dus af en toe moest ik wel even het geluid blokkeren en focussen op wat ik zelf had, dat was het allerbelangrijkste’, aldus India. Ze wist de vakjury te overtuigen en ging er met de titel en de kampioensbelt vandoor.
India is niet zomaar zo goed geworden. Al sinds haar achtste doet ze aan breakdance. Als klein meisje begon ze bij het Haags Hiphopcentrum. Haar coach Ton Steenvoorden heeft haar in de afgelopen jaren veel zien groeien. ‘Wat aan India opviel was haar haar gedrevenheid om te leren. Dat is iets waar ik eigenlijk nog veel meer waarde aan hecht, want je kan talent hebben, maar als je niet de motivatie hebt om dag in dag uit daar iets mee te doen, dan houdt het op een gegeven moment op. India gaat er altijd voor de volle 200 procent voor’, zegt Steenvoorden.
Vorige week won India ook al het Europees kampioenschap Breakdance in Manchester en afgelopen mei werd de Haagse Nederlands kampioen. Toen vertelde ze haar verhaal aan Omroep West:
India (16) veegt de vloer aan met concurrentie en is Nederlands Kampioen Breakdance
Voor 2024 is breakdance door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) voor het eerst toegevoegd aan het programma van de Spelen over twee jaar. ‘Om gekwalificeerd te worden is je ranking van belang. Het is belangrijk dat je op toernooien in zowel het binnen- als buitenland goed scoort’, vertelt India. Als Nederlands-, Europees- en een wereldkampioen maakt ze daar nu dus goede kans op.

 

Bron: https://www.omroepwest.nl/nieuws/4650801/haagse-india-16-jongste-wereldkampioen-breakdance-ooit

Spread the love