Menu Close

Een gezegende Gītā Jayanti toegewenst!

Dit jaar vieren we Gītā Jayanti op 14 december. Op deze dag sprak Heer Sri Krishna meer dan 5000 jaar geleden op de plek Kurukṣetra de Bhagavad-gītā tot Zijn vriend en dierbare toegewijde Arjuna. Dit was echter niet de eerste keer dat Heer Krishna de kennis van de Bhagavad-gītā uiteenzette. In vers 4.1 zegt Heer Krishna dat Hij deze onvergankelijke wetenschap van yoga aan de zonnegod Vivasvān had gegeven en Vivasvān onderwees haar aan Manu (de vader van de mensheid) die op zijn beurt haar aan Ikṣvāku (de koning van deze aarde en de voorvader van de Raghu-dynastie waarin Heer Rāmacandra verscheen) onderwees. Dit laat zien dat de boodschap van de Bhagavad-gītā eeuwig is en sinds onheuglijke tijden wordt overgedragen voor het welzijn van de mensheid.

Er wordt gezegd dat wanneer men de instructies van de Bhagavad-gītā zorgvuldig op de juiste manier volgt, men in dit leven bevrijd kan raken van alle angsten en ellende en zal men in het volgend leven de lotusvoeten van Heer Visnu bereiken (Gītā-māhātmya 1).

Als iemand de Bhagavad-gītā heel oprecht en serieus leest, dan zullen door de genade van de Heer de karmische reacties op zijn vroegere wandaden geen vat op hem hebben (Gītā-māhātmya 2).

Iemand mag zich dagelijks wassen door een bad te nemen in water, maar als hij slechts een keer een bad neemt in het heilige gangeswater van de Bhagavad-gītā, dan zal voor hem al het vuil van het materiële leven volledig zijn weggevaagd (Gītā-māhātmya 3).

In het huidige tijdperk worden mensen zozeer in beslag genomen door wereldse activiteiten, dat ze onmogelijk de hele Vedische literatuur kunnen lezen. En dat is ook niet nodig. Dit ene boek, de Bhagavad-gītā, is voldoende omdat het de essentie van de hele Vedische literatuur is en vooral ook omdat het door de Allerhoogste Persoonlijkheid Gods is gesproken (Gītā-māhātmya 4).

Wie het water van de Ganges drinkt, krijgt bevrijding, om niet te spreken van degene die de nectar van de Bhagavad-gītā drinkt. De Bhagavad-gītā is de essentiële nectar van het Mahābhārata en werd gesproken door Heer Kṛṣṇa Zelf, de oorspronkelijke Viṣṇu (Gītā-māhātmya 5).

Deze Gītopaniṣad, de Bhagavad-gītā, de essentie van alle upaniṣads, is net als een koe en Heer Kṛṣṇa, die bekendstaat als een koeherdersjongen, melkt deze koe. Arjuna is net als een kalf en wijze geleerden en zuivere toegewijden moeten deze nectarmelk van de Bhagavad-gītā drinken (Gītā-māhātmya 6).

Het bestuur van Hindoe Raad wenst u een gezegende Gītā Jayanti toe!

Jai Sri Krishna!

Rita Datadin (Rasavilasini dasi)

Bronnen:

Bhagavad-gītā zoals ze is

Gita Mahatmya

Spread the love