Menu Close

Townhall-sessie Hindoeraad en NCDR: “Hoor onze stem – Hindoes tegen stille discriminatie en vooroordelen”

Den Haag, 15 december 2024

Op 15 december jl. vond in ASAN in Den Haag een bijzondere Townhall-sessie plaats om in kaart te brengen in welke mate de Hindoegemeenschap in Nederland te maken heeft met discriminatie. Deze zogeheten “Townhall sessie” was een samenwerking van de Hindoeraad Nederland en het bureau van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) en een primeur voor beide organisaties. Onderwerpen zoals culturele toe-eigening, stereotypering en een gebrek aan representatie werden aan de hand van thema’s uitvoerig besproken met een divers en bevlogen publiek uit de Hindoegemeenschap in Nederland. Tevens werd hierop gereflecteerd door vakexperts uit de Hindoegemeenschap en de NCDR de heer Rabin Baldewsingh, met als doel actiepunten te formuleren voor het Nationaal Programma van de NCDR. Dit programma wordt als advies aangeboden aan de minister van Binnenlandse Zaken ter vaststelling door het kabinet.

Hoogtepunten uit de sessies:

1. Thema Onderwijs

  • Tekorten aan relevante lesmaterialen: Hindoeïsme wordt vaak oppervlakkig of onjuist behandeld in schoolboeken, met stereotype en vaak negatieve beelden als gevolg.
  • Opleiding leerkrachten: Docenten hebben te weinig kennis om correct en volledig te onderwijzen over het hindoeïsme

Actiepunten: Verbetering van lesmaterialen, bewustwordingscampagnes, training van docenten en meer filosofische diepgang in het curriculum.


2. Thema Economie en Maatschappij

  • Stigmatisering van symbolen: Hindoe symbolen zoals de tilak en swastika worden vaak verkeerd begrepen en uitgelegd.
  • Politieke en maatschappelijke representatie: Hindoes zijn ondervertegenwoordigd in relevante bestuurlijke en maatschappelijke functies en worden niet betrokken in beleidsdiscussies ten aanzien van diversiteit.

Actiepunten: Educatie over hindoe-symbolen, stimulering van politieke en maatschappelijke participatie binnen de Hindoegemeenschap.


3. Zorg

  • Voedingsproblemen: Patiënten met een Hindoe-achtergrond ervaren een gebrek aan passende en geschikte maaltijden in zorginstellingen.
  • Spirituele behoeften: Hindoe ouderen krijgen nauwelijks ruimte voor rituelen en gebeden, wat mede leidt tot vereenzaming.

Actiepunten: Cultureel sensitieve zorg, aanpassing van maaltijden en integratie van preventieve zorgmethoden zoals Ayurveda en yoga.


4. Media

  • Negatieve beeldvorming: De media verspreiden vaak simplistische of onjuiste beelden over het hindoeïsme en hebben geen contacten binnen de Hindoegemeenschap voor factchecking.
  • Gebrek aan representatie: Hindoes zijn ondervertegenwoordigd in de Nederlandse media, waardoor hun perspectief weinig aandacht krijgt of niet aan de orde gebracht wordt.

Actiepunten: Een betere vertegenwoordiging van Hindoes in de media en bewustwordingscampagnes voor genuanceerde berichtgeving.

Conclusie
De Townhall-sessie bracht concrete knelpunten en advies voor oplossingen in kaart in het kader van ongelijke behandeling en discriminatie, met als doel de positie van Hindoes in Nederland te versterken. De Hindoeraad Nederland roept op tot verdere samenwerking met overheidsinstanties, onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en media om structurele veranderingen te realiseren en een inclusievere samenleving te bevorderen.

Spread the love