Dit jaar markeren we een bijzondere mijlpaal: 150 jaar Hindoestaanse migratie in Nederland. Sinds de aankomst van de eerste 400 Hindoestaanse contractarbeiders in 1873, heeft de Hindoestaanse gemeenschap een onuitwisbare stempel gedrukt op de Surinaamse en Nederlandse samenleving. Namens de Hindoeraad Nederland willen we dit historische moment aangrijpen om de waardevolle bijdragen van de Hindoestaanse gemeenschap te belichten.
De geschiedenis van de Hindoestaanse migratie begon toen Hindoestaanse contractarbeiders vanuit India naar Suriname werden gebracht. Ze werden ingezet op plantages als arbeidskrachten. Na het einde van de contractperiode kozen velen ervoor om in Suriname te blijven. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, vertrokken vele Hindoestanen naar Nederland.
De eerste generatie Hindoestaanse migranten stond voor vele uitdagingen. Ze werden geconfronteerd met taalbarrières, culturele aanpassingen en discriminatie. Desondanks slaagden ze erin om een sterke gemeenschap op te bouwen en hun culturele tradities te behouden. Ze streefden naar betere kansen voor hun kinderen en hebben een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van interculturele dialoog en begrip in Nederland.
In de afgelopen 150 jaar heeft de Hindoestaanse gemeenschap op verschillende terreinen bijgedragen aan de Nederlandse samenleving. Hindoestaanse Nederlanders hebben zich onderscheiden in de politiek, wetenschap, kunst, literatuur en andere sectoren. Ze hebben een brug geslagen tussen Nederland en India, Suriname en andere landen waar de Hindoestaanse diaspora aanwezig is.
Daarnaast heeft de Hindoestaanse gemeenschap ook een vitale rol gespeeld in het behoud en de bevordering van de Hindoestaanse cultuur. Tempels, festivals en culturele organisaties hebben een belangrijke rol gespeeld in het overdragen van tradities aan jongere generaties. De Hindoestaanse gemeenschap heeft waardevolle bijdragen geleverd aan de culturele diversiteit van Nederland.
Terwijl we de 150e verjaardag van Hindoestaanse migratie vieren, erkennen we ook de uitdagingen waar de gemeenschap nog steeds mee te maken heeft. Discriminatie en vooroordelen zijn nog steeds aanwezig, maar we zijn vastbesloten om samen te werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen en respect heeft.
150 jaar Hindoestaanse migratie in Nederland is een tijd om te herdenken, te vieren en vooruit te kijken. We eren de pioniers die hun land verlieten om elders een nieuw leven op te bouwen. We vieren de rijke cultuur, tradities en prestaties van de Hindoestaanse gemeenschap. En we kijken uit naar een toekomst waarin diversiteit en inclusie de fundamenten zijn van ons gezamenlijke erfgoed.